130530_04x_FOLLIE_head.jpg

V75 i sista stund - Halmstad 4 juli

Två 4-åriga ”italienska” hingstar singelstreckas i Halmstads heta V75:a i sommarvärmen.
Jag räknar med att hamna i vinnarcirkeln med Staro Italy och att Peter Untersteiner vinner med Carabinieri.
Jag har en speciell relation till just namnet Carabinieri, en av de två poliskårer som finns i Italien.
Vi skulle på trav, Peter Ingves fru körde – och efter en vågad vänstersväng blev vi stoppade av några poliser ur Arma dei Carabinieri. Och, efter mycket om och men kom de kom fram till att vi var för många i bilen. En för mycket för att vara exakt.
Så när Carabinieri kommer på tals är jag dudelad, dels minnet från Italien, dels Peter Untersteiners fantastiskt kapable Carabinieri.

Läs mer...

V75 i sista stund - Färjestad 27 juni

Åke Svanstedts hästar hade en period grym otur i spårlottningen – och Åke lär ha snackat om en konspiration ...
Man Winner, som jag tränar och kör, har i åtta raka bilstartslopp fått spåren 11-7-7-12-10-11-11-7. Och, visst börjar jag undra hur det kan bli så här för en mycket startsnabb häst.

Naturligtvis går det rätt till, det är slumpen som styr och varje lopp innebär en ny spårlottning helt oberoende av vad som hänt tidigare.
Fast jag skulle vilja ändra på det. Varför ska slumpen styra spåren när vi på ett enkelt sätt kan styra lottningen så att den blir mer rättvis. En så kallad Lex-Man Winner-spärr.
En häst som fått svåra spår tre gånger i rad som 7 och 8 bakom bilen eller bakspår läggs inför den fjärde starten i en speciell fil där det bara finns chans att lottas till bra spår.
Orättvist? Absolut inte.

Läs mer...

V75 i sista stund - Kalmar 21 juni

Jag lider med ägaren och tränaren Mats Rånlund och kretsen kring Delvinator efter dödsolyckan på Romme. Tycker också synd om tjejen som skötte grinden som inte fungerade. Det var ju inte hennes fel ...

När jag vände upp 3-årige Delvinator inför starten så reste han sig, jag ramlade ur sulkyn och hästen blev rädd och skenade. Till slut sprang han in i gaveln till en grind, spetsades och förblödde sedan inne på stallbacken.

Bakom det här tragiska dödsfallet ligger egentligen ekonomiska faktorer. Travbanorna har helt enkelt inte pengar för att göra anläggningarna säker för hästar och kuskar.

Och, går vi ytterligare några steg längre är det svenska statens kraftiga skattepålagor på travet som gjort att det blivit så här. Travsporten blöder ekonomiskt – en näring som föder oerhört många människor men våra politiker har annat för ögonen ...

Läs mer...

V75 i sista stund - Boden 13 juni

Ihållande regn, snålblåst, skenande häst, lopp som blåstes av efter 500 meter, bråk mellan kuskar – ja, det var stormigt värre i Östersund i lördags. 

Nu är det Bodens tur att bjuda på V75-midnattstrav och jag utgår från att det blir raka motsatsen, alltså en riktig folkfest.

Mest anmärkningsvärt i Östersund var inte bråket mellan  Patrick Wikman och Robert Bergh, att teve-kommentatorn Lennart Forsgren tog till storsläggan – utan det var att funktionärerna inte skötte sig som de ska, varken de i startbilen eller de i domkåren.

Att kuskar tänder till är ett friskhetstecken. Det är ju tävling det handlar om. 

Att funktionärer gör fel är mänskligt, men det börjar bli väl slappt på en del håll. 

Visst handlade det om flygande start både i den ogiltiga som den giltiga starten, men inget straff utdömdes. Så får det inte gå till, inte när det är spel för närmare 80 miljoner kronor – för det är ju spelarna som kommer i kläm när kuskar vinner fördel genom att tänja på regelverket.

Fusk? Ja, och det ska stävjas.

Läs mer...

V75 i sista stund Östersund 6 juni

För ett år sedan vann Adrian Kolgjini Jämtlands Stora Pris med Mosaique Face.
Kring 22.30 kan han åter hamna i vinnarcirkeln i Östersund – det med El Mago Pellini, min vinnare av detta Guld-race!
Dessvärre är det stor risk för regn och kring 10 grader denna lördags-afton, så den där stora publikfesten som så många önskar lär väl inte bli av även om jämtarna är ett tåligt släkte och van vid regn, rusk och inte minst blåst i ”huvudstaden” Östersund.
I fjol var det inget snack, Mosaique Face och Adrian var överlägset bäst och vann med 3,5 längder före Sanity och Oasis Bi.
Sedan blev Mosaique Face tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp, också det med Adrian.
Och, vinnare då var Magic Tonight, årets Elitlopps-etta före just en tapper Mosaique Face med Lutfi Kolgjini.

Läs mer...

Sida 1 av 25